SmileUrbo, una eina educativa per promoure els valors de la cooperació mitjançant el joc

Sostenibilitat, col·laboració i bé comú són alguns dels conceptes en què l’associació Smilemundo, entitat sense ànim de lucre que aposta per la creació d'eines innovadores per educar i sensibilitzar sobre diferents problemàtiques, s’ha basat a l’hora desenvolupar el joc SmileUrbo.

L’eina, que combina l’entorn online amb la mecànica clàssica dels jocs de rol, està concebuda per a què les organitzacions sense ànim de lucre i les institucions educatives puguin treballar a través d'equips i comunitats habilitats com la participació, la resolució de conflictes, la cooperació o la negociació.

Creat amb el suport de la Diputació de Barcelona i el programa Erasmus+ de la Unió Europea, el joc planteja el cas (basat en fets reals) d’una petita població que travessa un moment crític, al qual hauran de donar resposta els jugadors, tenint en compte l'impacte de les seves decisions en indicadors com la desocupació, el cost de la vida, el medi ambient o la sobirania alimentària.

Tot i que els jugadors tenen una sèrie d’interessos i punts individuals clarament identificats, només es pot guanyar el joc si s’assoleixen un conjunt d’indicadors del benestar de la comunitat i s’aconsegueix, en darrera instància, salvar el poble de la complicada situació que travessa. L’objectiu és, per tant, combinar els interessos individuals amb els de la comunitat i assolir el major benefici possible per a la població com a conjunt.

Segons Aleksandra Zemke, fundadora de Smilemundo, “a partir de segons quines edats, trobem una doble mancança en els sistemes educatius de molts indrets d’Europa: d’una banda, hi ha una falta de reforç del treball en grup i dels valors de la cooperació; de l’altra, existeix una absència gairebé absoluta del component lúdic”. SmileUrbo pretén, precisament, donar resposta a aquestes dues carències. En primer lloc, fomentant la idea que cada individu té un paper important dintre del seu grup i que únicament amb el diàleg i la col·laboració es podrà avançar vers fites que beneficiïn el conjunt de la societat. I en segon lloc, utilitzant la via de l’entreteniment per transmetre una sèrie d’idees i valors que permetin ampliar coneixements o abordar-los des de noves perspectives.



Els avantatges d’incorporar el joc dintre del món de la formació i del treball amb joves són nombrosos, ja que aquest implica de manera directa la part emocional dels individus i els permet posar-se en situació respecte de realitats allunyades del seu dia a dia.

SmileUrbo ha estat guardonat amb el World Summit Youth Award, un premi internacional que convoca cada any joves emprenedors de tot el món que utilitzen Internet i la tecnologia mòbil per contribuir al compliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM).

A dia d’avui unes 550 persones a diferents països (el joc està disponible en quatre idiomes) han fet servir SmileUrbo en els seus processos d’aprenentatge, fonamentalment dintre de l’àmbit educatiu, associatiu i institucional.

El dijous 4 de febrer a les 18.30 hores, podràs conèixer el joc i participar en una partida a la seu del CEESC. Inscriu-te aquí!

Article de Rebeca Febrer
Responsable de Comunicació a Smilemundo